Aangiften Belastingplichtigen zijn in Suriname verplicht hun verschuldigde inkomstenbelastingen zelf te berekenen en bij de belastingdienst aan te geven. Dat dient tweemaal per jaar te gebeuren. In het begin van het jaar moet een voorlopige aangifte worden ingediend, na het verstrijken van het jaar volgt de definitieve aangifte. De voorlopige aangifte kan in vier gelijke kwartaaltermijnen worden betaald, uiterlijk op 15 april, 15 juli, 15 oktober en 31 december. In het daarop volgende jaar wordt op 30 april de definitieve aangifte ingediend.
Fiscale verplichtingen vs aftrekbare posten!
Een ondernemer komt met verschillende belastingen in aanraking – afhankelijk van zijn bedrijfsactiviteiten – zoals omzetbelasting bij het verlenen van bepaalde soorten diensten, of loonbelasting als men personeel in dienst heeft. Een belasting die voor elke ingezetene dus ook elke ondernemer geldt, is de inkomstenbelasting.
Inkomstenbelasting wordt geheven naar het inkomen. Voor velen is dat het loon, maar voor de ondernemer is dat de winst uit onderneming. Voor een juiste winstberekening – om te voorkomen dat men onnodig veel belasting betaalt- is het heel belangrijk dat een ondernemer zich goed laat informeren over o.a. de aftrekbare bedrijfskosten. Deze kosten bepalen voor een belangrijk deel de hoogte van de te betalen belasting. De fiscus kijkt vooral of er geen privékosten als bedrijfskosten worden opgevoerd.
De Belastingdienst Afdeling voorlichting
Van Sommelsdijckstraat no. 27 Paramaribo- Suriname Telefoon: 425500 De Belastingdienst, Inspectie Omzetbelasting Watermolenstraat 10 boven Telefoon: 424850/424880 Fax: 424882
Een ieder moet over elk jaar twee keer aangifte doen van zijn inkomen; aan het begin van dat jaar eerst een voorlopige (SAS)aangifte, en later een definitieve aangifte na afloop van dat jaar (in het daaropvolgende jaar). Bij de definitieve aangifte dient de ondernemer verplicht een winstspecificatie als bijlage bij te sluiten, doorgaans is dat een jaarrekening, bestaande uit een balans en een winst-en verliesrekening met een toelichting op het laatste.
Tip: De voorlopige aangifte 2021 dient uiterlijk 15 april 2021 te worden ingediend. De definitieve aangifte over 2020 dient uiterlijk 30 april 2021 te worden ingediend, met uitzondering van rechtspersonen zoals NV‟s die de tijd hebben tot 30 juni 2021.
Tip:
Het is niet verplicht dat de jaarrekening wordt opgesteld door een accountant. Het is wel verstandig om een goede boekhouder dit te laten doen. Cijfers die niet voortkomen uit een deugdelijke boekhouding kunnen worden verworpen! Dit heeft tot gevolg dat de fiscus een -doorgaans veel hogere- belastingschuld vaststelt. Om dit aan te vechten moet de belastingplichtige het tegendeel bewijzen, maar zonder een goede boekhouding is dat lastig en heel moeilijk
Tip: Laat u goed adviseren! Maar zorg ook dat je het zelf begrijpt! Een goede boekhouding voorkomt veel narigheid.
“Tip ! onder bepaalde omstandigheden zijn kosten van een werkkamer thuis aftrekbaar, natuurlijk is de huur van een flexwerkplek in een coworking dat ook !”
Algemeen
Onder belasting wordt verstaan een algemene verplichte betaling aan de overheid door een rechtssubject (een rechtspersoon of een natuurlijk persoon), waartegenover geen individuele prestatie van die overheid aan dat rechtssubject staat.
Belasting worden geheven op grond van een wet (het zogenoemde legaliteitsbeginsel). Wanneer tegenover de betaling wel een individuele prestatie van de overheid aan het rechtssubject staat, dan spreekt men over een retributie (de vergoeding van een dienst die de overheid presteert ten voordele van de heffing plichtige), bijvoorbeeld havengelden, tolgelden, reinigingsgelden.
Dit is niet van toepassing in Suriname.
Belastingsoorten die geheven kunnen worden zijn: Belangrijkste belastingen:
Inkomstenbelasting voor natuurlijke personen.
Inkomstenbelasting voor lichamen.
Loonbelasting.
Omzetbelasting;.
Overige belastingen:
Vermogensbelasting.
Dividendbelasting.
Huurwaardebelasting
Invoerrechten.
Zegelrecht
Tip: Voordat je naar de belastingdienst stapt voor informatie is het verstandig om vooraf een onafhankelijk belastingconsulent te raadplegen.
De Belastingendienst; Afdeling Bestanden en Registratie is belast met het registreren en muteren van belastingplichtigen. Bij de belastingdienst ben je ook terecht voor het aanvragen van diverse verklaringen z.a.
registratie Natuurlijke Personen; Eenmanszaak, maatschap, VOF)
registratie Rechtpersonen;(N.V.‟s, stichting, vereniging, coöperatieve vereniging, commanditaire vennootschap)
registratie van een coöperatie
aanvraag inkomensverklaring
aanvraag van een Douaneverklaring(importeurs en exporteurs
aanvraag verklaring t.b.v. verzekeringsmaatschappij
aanvraag verklaring t.b.v. verblijf, toelating en naturalisatie
aanvraag Studiefinancierings verklaring
reguliere inhoudingsplichten