Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven of personen, van welke nationaliteit, in Suriname kunnen beginnen met een onderneming. Zoals een groot deel van de Surinaamse wetgeving stamt de regelgeving over het opstarten van een bedrijf van vóór de onafhankelijkheid, zoals de handelsregisterwet en het Wetboek van Koophandel (beide uit 1936). Veel relevante wetgeving is daardoor aan modernisering toe .
“Een goed bedrijfsidee is creatief en innovatief!”
Het Surinaamse straatbeeld geeft een goed voorbeeld van ondernemen in Suriname, de ene eethuis, nagelstudio of carwash na de andere stampt zich als een paddenstoel uit de grond. Het idee als mijn als mijn buurman het succesvol kan, kan ik het ook. De onderlinge concurrentie is dan ook een hekelpunt. Grootscheeps importeren van luxe buitenlandse artikelen bij het Surinaams publiek, is ook een steeds groeiende trend.
Maar hoe is het met de eigen creativiteit gesteld, denkt de Surinaamse ondernemer wel innovatief genoeg. Leveren wij een toegevoegde waarde aan het Bruto Nationaal Product van ons land. Zou toch wel moeten als wij gerangschikt staan als 17e rijkste land ter wereld als het gaat om natuurlijke hulpbronnen.
los van alle natuurlijk hulpbronnen, zijn er volop circulaire en innovatieve uitdagingen; welke producten kan men bv vervaardigen uit de berg plastiekafval en uit restmaterialen of wat zou het voor ons milieu betekenen, en zou ik op de regionale markt hier iets mee kunnen?
Creativiteit en Innovatie zijn de basis ingrediënten, om als bedrijf te concurreren op de Surinaamse – en de Internationale markt.
Waar liggen voor u als ondernemer de kansen? Wat zijn de potentiële groei sectoren? We zouden kunnen volstaan met onderstaand lijstje van mogelijkheden voor Suriname.
Potentiële Groeisectoren
Mijnbouw : Kaolien, Graniet, e.a. zandsoorten en Water
Industrie: Voedselverwerking, Pharmacia, aromatische producten en Bio-energie
Agrarische Sector & Agro Industrie: Fruitteelt, agroprocessing, sierteelt en aquacultuur, visverwerking
Bosbouw & meubelsector: Meubels, bouwmaterialen etc
Toerisme: Ecotoerisme, cultuur tours ,historische tours, zakenreizen, incentive, entertainmentparken
Zakelijke dienstverlening: Financiële dienstverlening, Bouw en Constructie Sector, Engineering Consultancy, Management Consultancy, ITC, Callcenter, Gezondheidszorg, Outsourcing
Natuurlijk zijn er tal van mogelijkheden verder gaan dan dit lijstje, er kan binnen elke sector nog een hoop creatie en vernieuwing worden bedacht. Bij elke specifieke branche is er ruimte voor een toegevoegde waarde.
De onderlinge handel tussen Nederland en Suriname bedroeg in 2019 opgeteld “260 miljoen euro” . Nederland exporteert naar Suriname voornamelijk machines en levensmiddelen, terwijl vanuit Suriname vooral voeding en grondstoffen worden geïmporteerd. Suriname haalt zijn meeste importproducten uit de Verenigde Staten, Trinidad en Tobago en Nederland
Creativiteit en Innovatie zijn de basis ingrediënten, om als bedrijf te concurreren op de Surinaamse en de Internationale markt. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan het verbouwen van een product, maar ga nog verder…….hoe kan ik dit product verwerken, hoe kan ik de Surinaamse markt verder bedienen. Of nog mooier; de regionale – en de internationale markt.
Circa 70% van de ondernemingen in Suriname zitten in de detailhandel of de groothandel . Cijfers over mate van innovatie en creatie van bedrijven ontbreken.
Wij zijn voor wat betreft de aanwezigheid van de natuurlijke bronnen (in theorie) de 17 rijkste land ter wereld. (formeel geeft United Nations aan dat er 195 landen zijn). Ons bruto binnenlands product, plaatst Suriname echter op de 163ste van de wereldranglijst staat (info CIA fact book).
Het is daarom belangrijk dat een land als Suriname zich ook en vooral moet richten op het stimuleren van die bedrijven die producten en diensten voortbrengen, opdat de eenzijdige handel – import niet alleen de boventoon voert, en ook het aantrekkelijk maken voor investeringen
Immers is bewezen dat: Het stimuleren van de productie van eigen goederen en diensten enorm bijdraagt aan een sterk bruto nationaal product (BNP) van een land. Het BNP is de waarde van alle goederen en diensten die in een bepaalde periode (meestal een jaar) in een bepaald land worden geproduceerd.
Een lage bruto nationaal product betekent in zijn algemeenheid dat je onvoldoende diensten voortbrengt en goederen produceert. Kenmerkende gevolgen van een lage / dalende BBP zijn o.a. toenemende werkloosheid, daling koopkracht, waarde daling van de munteenheid toenemende armoede. Stimulans van de MKB is een van de belangrijke fundamenten voor het verbeteren van de economie van een land.
In een Globaliserende wereld zijn er steeds meer uitdagingen voor ondernemers om hun bedrijven in stand te houden en te laten groeien. Steeds meer creativiteit en innovatie moet worden toegepast om te overleven. Innovatie wordt in de wereld gekenmerkt als een belangrijke motor van economische groei.