Het opstarten van een bedrijf starten kost geld, ook wel het ondernemersrisico ! Maar hoe kom je aan startkapitaal? Vaak het probleem van veel starters om de eerste stap te zetten als ondernemers. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om aan startkapitaal te komen. Er zijn diverse manieren om aan de financiering voor je bedrijf te komen:
Hoe kom je aan investeringen
Zelf sparen of eigen inbreng
Je hebt een droom en wil deze werkelijkheid maken. Ideaal is om hier naar toe te sparen. Je hoeft niet direct groot te beginnen. Door een planning maken en nu reeds een spaarplan uitzetten voor de minimale investering die je nodig zult hebben. Eenmaal gestart, bouw je ook de „credibility‟ op, waar menig bank naar vraagt.
Investeerders zoeken
Van ouds zijn veel bedrijven in Suriname is opgebouwd uit familiekapitaal. Uiteraard is dit alleen mogelijk als je familie daadwerkelijk de reserves heeft om in jou te investeren. Familie kan ook eigen bezit als onderpand voor de financiering gebruiken, maar niet iedereen is daartoe bereid. Laat je niet meteen uit het veld slaan, met een goed ondernemingsplan kun je mogelijk via vrienden, kennissen of collega’s andere kapitaalkrachtigen warm maken om in jouw bedrijf te investeren. Zolang je maar goede afspraken op papier laat vastleggen. Denk daarbij ook aan stapel financieringen, dus meer partijen die een deel mee financieren.
Ook zgn Surinaamse „ kasmonie-systeem‟
Kasmonie-systeem::een informeel kas-spaar-systeem, waarbij binnen een vertrouwelijke kring maandelijks een vast bedrag door elk wordt ingelegd. Elke maand s een ander aan de beurt die de totale inleg van allen mag ontvangen. Het gaat vaak niet om al te hoge bedragen.
Fondsen
Je kunt ook op zoek gaan naar instellingen die middels overheidssubsidies, waarborgfondsen, microfinancieringen etc. het voor de starters mogelijk maken om tegen aantrekkelijke voorwaarden startkapitaal te genereren.
Banken en overige financiële instellingen
De meest gangbare manier via de banken. Een lening/hypotheek via de bank. De Surinaamse banken zetten zich steeds meer in voor de MKB-ondernemers, toch blijkt de financieringsmethode niet zo makkelijk te gaan. De bank eist naast een goed ondernemingsplan ook de nodige onderpand. Vaak hebben de jonge ondernemers geen eigen onderpand.
Een grote struikelpunt zijn de rentetarieven. Indien er wel onderpand aanwezig is, vraagt menig ondernemer zich af of het inzetten van eigen onderpand niet te risicovol is, gezien de hoge aflossingen die hen te wachten staan. In de Financieringsgids van de Vereniging Bedrijfsleven Suriname (VSB), zijn diverse banken en financiële instellingen in Suriname opgenomen. Hieronder treft u een beknopt overzicht en In onze checklist zijn een aantal banken opgenomen.
Voor meer informatie kunt u de gids van de VSB raadplegen. . [VSB, Prins Hendrikstraat 18, Tel.: 475287, email; bvstia@sr.net, website; www.vsbtia.org]
Investeringswet
Dankzij de investeringswet uit 2001 kunnen nieuwe bedrijven in Suriname tijdelijk enkele belastingvrijstellingen aanvragen. Zo bestaat de mogelijkheid dat ondernemingen tien jaar lang worden vrijgesteld van het betalen van inkomsten- belastingen. Kortingen op invoerrechten en de omzetbelasting zijn ook mogelijk. Wanneer een bedrijf een ‘groene’ investering van (omgerekend) minstens 1.000 Amerikaanse dollar pleegt, is een investeringsaftrek voorzien van 10% van het geïnvesteerde bedrag. Investeert een bedrijf minstens
20.000 dollar in een haar door de Surinaamse regering specifiek aangewezen regio, dan kan de aftrek 20% bedragen.
Het Surinaamse bedrijfsleven dringt al geruime tijd bij de overheid aan om de investeringswet te moderniseren en uit te breiden. De regering deed daarover eind 2010 een concrete toezegging, maar tot een wetswijziging heeft dat nog niet geleid.
Belastingverdrag Suriname – Nederland.
Meteen na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 is een bilateraal belastingverdrag met Nederland afgesloten. Dankzij dat verdrag worden dubbele inkomsten- en vermogensbelastingen voorkomen. De afspraak voorziet verder onder meer in een lagere belasting – tussen 7,50% en 20% – bij dividendenuitkeringen tussen ondernemingen in Suriname en Nederland. Voor Nederlanders die tijdelijk in Suriname wonen en werken – of vice versa – is een ‘183-dagenregeling’ in het leven geroepen. Daardoor hoeft een Nederlander die per 12 maanden maximaal 183 dagen in Suriname verblijft alleen inkomstenbelastingen te betalen in Nederland en niet ook nog eens in Suriname.
Suriname heeft in juni 2013 als eerste Caribische land ook een belastingverdrag gesloten met Indonesië, een land waarmee het een historische band heeft sinds de immigratie van Javanen eind de negentiende eeuw. Het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde toen aan nog meer dergelijke verdragen te zullen aangaan. Toch heeft Suriname het gemeenschappelijk belastingverdrag tussen lidlanden van de CARICOM nog altijd niet geratificeerd.
Investeringsverdrag Nederland
Suriname In september 2006 is er ook een verdrag inzake de bevordering en de wederzijdse bescherming van investeringen tussen Suriname en Nederland in werking getreden. Hierin hebben beide landen vastgelegd dat investeerders op elkaars grond- gebied een eerlijke en rechtvaardige behandeling zullen genieten. Investeerders uit de verdrags- landen moeten door het gastland op dezelfde wijze worden behandeld als het haar eigen onderdanen of investeerders uit een derde staat zou behandelen
Rol van de banken en MKB
Hoewel het nog een uitdaging is van de nieuwe regering dat alle mensen en bedrijven een bankrekening kunnen openen en steeds meer banken ook een MKB loket hebben. voor vragen over de rentetarieven, gunstige hypotheekvormen en eventuele subsidieregelingen. Elke bank heeft zijn specialiteit. Ga na, welke bank het meest bij jou en je bedrijf past.
Banken en financiële instellingen in Suriname:
FINABANK
Afdeling kredieten
telefoon direct 424328 centrale 472266 www.finabanknv.com
email kredieten@finabanknv.com of finabank@sr.net
HAKRINBANK
Afdeling Credits
telefoon 477722 toetstel 301 t/m 303, 310, 296 en 380
www. Hakrinbank.com
GODO
telefoon 421546 toestel 274 www.godo.sr
LANDBOUWBANK N.V.
Afdeling Corparet account management Tel. 475945
email lbbank@sr.net
RBTT BANK (SURINAME) N.V.
Afdeling Business banking 471555 toestel 421 of 297 www.rbtt.com
SURICHANGE BANK N.V.
telefoon471151 fax 474554
info@surichange.sr www.scbbank.sr
SURINAAMSE POSTSPAARBANK
Afd. kredieten
472256 toestel 221, 219, 246, 225
De Surinaamse Bank DSB Bank
Retail Banking of Corporate Banking Telefoon 471100
www.dsbbank.sr
De Nationale OntwikkelingsBank van Suriname N.V.
Afdeling Financieringen
Telefoon 465000- 465061 -465081
nobsur@sr.net nobsur@yahoo.com
Stichting Surinaamse Volkscredietbank
Afdeling Kredietverlening en de filialen Telefoon: 472616
website www.vcbbank.sr
Spaar – en kredietcoöperatie De schakel G.A.
Telefoon 410210 / 426706
skagrie@sr.net www.deschakelcoop.org
Development Finance Limited South America
telefoon 471804
dflsa@sr.net emuller@dflsa.com fjoemratie@dflsa.com
Caribbean Export Development Agency
www.carib-export.com pwilliams@carib-export.com
Inter American Development Bank (IDB)
Telefoon 462903
email COF/CSU@iadb.org www.iadb.org