De onderlinge handel tussen Nederland en Suriname bedroeg in 2019 opgeteld 260 miljoen euro. Nederlandse directe investeringen in Suriname bedroegen maar 58 miljoen euro. Nederland exporteert naar Suriname voornamelijk machines en levensmiddelen, terwijl vanuit Suriname vooral voeding en grondstoffen worden geïmporteerd. Suriname haalt zijn meeste importproducten uit de Verenigde Staten, Trinidad en Tobago en Nederland. Nederland kan bijdragen door bijvoorbeeld Surinaamse Nederlanders die overwegen om in Suriname te investeren, goed te informeren en te begeleiden. Ook kan met Suriname kennis worden gedeeld over hoe het ondernemersklimaat verder versterkt zou kunnen worden. Uiteindelijk moet het doel zijn een gelijkwaardige handelsrelatie, waar beide landen profijt van hebben en er een goede synergie ontstaat.
Een eigen bedrijf oprichten
BEGELEIDING VAN ONDERNEMERS
Heb je een idee en denkt je een gat in de markt te hebben ontdekt, dan is de volgende stap het uitwerken en uitvoeren van jouw bedrijfsidee.
Stappenplan om je droom tot werkelijkheid maken
Uiteraard lukt het ook om dit op eigen kracht te bewerkstelligen. Toch heeft onderzoek en ervaring uitgewezen dat deskundige begeleiding en een goede voorbereiding zowel gewenst als noodzakelijk zijn.
Er zijn diverse instanties waar ondernemers voor trainingen en begeleiding terecht kunnen in Suriname. Zo heeft een instantie weer een zijn eigen expertise. Waar sommige zich voornamelijk richten op training voor de micro-ondernemers, richt de KKF zich m.n. op training en begeleiding van de MKB ondernemers, is er al heel veel informatie online te vinden. Voor ondernemers is het belangrijk om na te gaan welke ondersteuning (training of begeleiding en uiteindelijk kiest de ondernemers die instantie of vorm die het beste past.
Vaak is niet duidelijk wat het verschil is tussen een Micro-onderneming en SMEnterprise . Onder MSM Enterprise wordt hier verstaan; Micro – Small – en Medium Bedrijven, waarin minimaal 5 tot maximaal 50 personen werkzaam zijn. Bij microbedrijven zijn 1 , bij Small tot maximaal 5 personen werkzaam.
Als toekomstig ondernemer is het zeker goed om een afspraak te maken om na te gaan in hoeverre er behoefte is aan training en of coaching. Ter voorbereiding hierop, zichzelf de vraag wat voor de manko‟s er zijn en wat jouw hulpvraag is . Waar ligt voor jouw de drempel om uiteindelijk toch de stap te maken naar het ondernemerschap In Suriname? Waar wil je meer over willen weten, waar wil jij je meer in verdiepen?
Kijk daarbij welke voorwaarden en mogelijkheden de diverse begeleidingsinstellingen bieden.
Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven of personen, van welke nationaliteit dan ook, in Suriname kunnen beginnen met een onderneming. Een groot deel van de Surinaamse wetgeving stamt de regelgeving over het opstarten van een bedrijf van vóór de onafhankelijkheid, zoals de handelsregisterwet en het Wetboek van Koophandel (beide uit 1936).
Om met het zakendoen te beginnen, moet een buitenlandse ondernemer vaak eerst naar Suriname kunnen afreizen. Voor Nederlandse staatsburgers bestaat nog een visumplicht. Een ondernemer kan naar Suriname afreizen met een zakenvisum. Een zakenvisum dat twee maanden of twee jaar geldig blijft en waarmee ononderbroken telkens drie maanden op Surinaams grondgebied mag worden gewoond en gewerkt. Visa kunnen online aangevraagd worden via de website het consulaat van Suriname in Amsterdam.
E-VISUM/E-TOERISTENKAART
In het kader van de versoepeling van het huidig visumbeleid en ter bevordering van het toerisme heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met de “VFS (Visa Facilitating Service) Global” op 15 april 2019 de E-visa & E- toeristenkaart website gelanceerd.
Deze online applicatie biedt aan visumplichtige en burgers van de landen die in aanmerking komen voor een toeristenkaart, de mogelijkheid om hun aanvragen en de betaling daarvan geheel elektronisch te verrichten. De afgifte van een visum of toeristenkaart geschiedt eveneens elektronisch middels het verzenden van de E-Visum of E-Toeristenkaart in pdf-format naar het emailadres van de aanvrager.
Aanvragers kunnen voor advies, assistentie c.q. begeleiding van hun visum- en of toeristenkaartaanvraag, terecht bij de customer service desk van VFS, die te bereiken is op de volgende telefoonnummers:
+1 929 214 1755 (VS);
+31 203 690 855 (Nederland); en
+597 473822 (Suriname).
Of door een e-mail te sturen naar info.suriname@vfshelpline.com
Ondernemers die zich voor langere tijd, of zelfs permanent, in Suriname willen vestigen, dienen bij het Surinaamse consulaat in Nederland eerst een Machtiging Kort Verblijf (MKV) aan te vragen, om daarna in Suriname zelf de procedures voor verblijfsvergunning en een werkvergunning te doorlopen. Bereidt je voor op bureaucratische procedures die enkele maanden zullen duren.
Sinds 2014 kunnen mensen met een buitenlandse nationaliteit die in Suriname zijn geboren, of één ouder of één grootouder hebben die in Suriname is geboren, of een partner hebben die aan die criteria voldoet, via de website https://psa.gov.sr een status als Persoon van Surinaamse Afkomst (PSA) aanvragen. Een maatregel van de Surinaamse regering die uitdrukkelijk is bedoeld om het Surinamers in de diaspora makkelijker te maken naar Suriname te reizen en er te werken of te investeren.
Voordelen van een PSA kaart bij ondernemen
Wie in het bezit is van een PSA-kaart kan zonder visum naar Suriname afreizen en mag telkens één jaar aaneengesloten op Surinaams grondgebied verblijven. Daarnaast kan een PSA-gerechtigde zich inschrijven als ingezetene en mag hij meteen werk verrichten, zonder daarvoor eerst een werkvergunning te moeten aanvragen.
Een PSA-kaart is telkens vijf jaar geldig en kan drie maanden voor de vervaldatum steeds weer worden verlengd. Elke aanvraag vanuit Europa kost 100 euro voor volwassenen en 50 euro voor minderjarigen.
Het Surinaamse ministerie van Binnenlandse Zaken streeft ernaar elke aanvraag binnen zes à acht weken af te handelen.
In Suriname is een buitenlandse ondernemer in principe vrij om lokaal zaken te doen, zelfs zonder geregistreerd te staan bij de Surinaamse autoriteiten. Wie echter op vaste basis in Suriname wil investeren, kan dat doen via een:
• eenmanszaak
• lokaal filiaal van een buitenlands bedrijf
• vennootschap met beperkte aansprakelijkheid:
- naamloze vennootschap (NV, Suriname kent geen besloten vennootschappen);
- joint venture overeenkomst/ vennootschap onder firma (VOF);
- commanditaire vennootschap (CV, komt in de praktijk niet vaak voor).
Een eenmanszaak kan enkel worden opgericht door ingezetenen van Suriname.
In de meeste gevallen kiezen buitenlandse ondernemers voor de oprichting van een lokaal filiaal of een naamloze vennootschap. Ondernemers die voor een vennootschap kiezen, genieten op praktisch dezelfde wijze bescherming als in Nederland.
De aansprakelijkheid gaat daarbij in principe niet verder dan het aandeel dat de ondernemer in de vennootschap heeft.