Tijdens het marktonderzoek en voordat de onderneming van start gaat, zal je een aantal instanties moeten langslopen om de nodige vergunningen in orde te maken. De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) biedt de mogelijkheid aan ondernemers, om via de one-stop-window met één aanvraag, al de benodigde vergunningen in orde te maken. Dit klinkt ideaal. Toch is het belangrijk dat je vooraf goed in kaart brengt wat vergunningen inhouden en welke voor jouw bedrijf noodzakelijk zal zijn. “Ga zelf na welke vergunningen noodzakelijk zijn” !
Instanties waar ondernemers mee te maken krijgen zoals
Ministerie van Justitie en Politie, Afdeling Vreemdelingenzaken: voor een verblijfsvergunningen
Ministerie van Justitie en Politie, afdeling Vreemdelingendienst, de Justitiële Inlichtingendienst en de Onderzoeksdienst; voor verblijfsvergunningen
Ministerie van Defensie, afdeling Immigratiedienst; voor verblijfsvergunningen
Ministerie Binnenlandse Zaken, afdeling Centraal Bureau Burgerzaken (CBB); voor de inschrijving in het bevolkingsregister
Ministerie Binnenlandse zaken, afdeling Expeditie
Ministerie van Arbeid technologie en Milieu (ATM); voor een eventuele werkvergunningen
Bovengenoemde zijn voornamelijk voor ondernemers die vanuit het buitenland komen en hun bedrijf in Suriname willen starten.
Ministerie van Handel en Industrie (HI), afdeling bedrijfsvergunningen; voor diverse bedrijfsvergunningen desbetreffende districtscommissariaten ( bepaalde vergunningen worden bij de DC aangevraagd).
Ministerie van Ruimtelijke Ordening (RO), districtscommissariaten voor districtsgebonden bedrijfsvergunningen
Ministerie Financiën (FIN), afdeling Belastingen; voor belastingen en douanezaken
Het is verstandig voordat je alle instellingen langsgaat om – voor zover deze actief zijn – alvast de websites te raadplegen. Breng ook een oriëntatie bezoek aan de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Zij kunnen je in de meeste gevallen kunnen van de nodige informatie voorzichtig of plan een afspraak met het Ondernemershuis.
Tip; Een goede voorbereiding is echt noodzakelijk. Blijft vooral beleefd en geduldig . Je hebt er geen baat bij om geïrriteerd te reageren als je van mening bent dat onjuiste informatie wordt verstrekt. Maak subtiel en handig gebruik van een second opinion.
Tip: Maak vooraf een lijstje van alle instellingen en instanties die voor relevant zijn. Stel ook een vragenlijst op. Wat wilt je weten, maak een onderscheid van hoofzaken? Een handige tijdsplanning van wanneer en hoe (telefonisch of persoonlijk) het eerste contact zal plaatsvinden, helpt al op weg.
Vergunningen en concessies
De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) biedt de mogelijkheid aan ondernemers, om via de one-stop-window middels één aanvraag, al de benodigde vergunningen in orde te maken. Lees meer hierover in het hoofdstuk over de KKF. Dit klinkt ideaal. Toch is het belangrijk dat je vooraf goed in kaart brengt wat vergunningen inhouden en welke voor jouw bedrijf noodzakelijk zal zijn.
Ga zelf na welke vergunningen noodzakelijk zijn !
Een vergunning (ook ontheffing) is een officiële (noodzakelijke) toestemming van de overheid om een bepaalde, in principe, verboden activiteit uit te voeren. Een vergunning is PERSOONSGEBONDEN (het mag niet verhuurd worden). Een vergunning is PLAATSGEBONDEN (de ondernemer moet eerst een locatie hebben alvorens een vergunning aan te vragen). Bij een vergunning hoort een verbod. De geschiedenis van een vergunning is vaak dat eerst alles toegestaan was. Vervolgens werd alles verboden, bijvoorbeeld via een wet, met de mogelijkheid om een vergunning te krijgen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
De overheid staat onverschillig tegenover de activiteit die op grond van de vergunning uitgevoerd mag worden. Deze activiteit hoeft dus niet het publiek belang te dienen. Denk aan de wens van een feestcommissie om een „Zandbank party‟ te organiseren met muziek en horeca op de rivier .
Voorbeelden van vergunningen
Bouwvergunning, gebruikersvergunning, hinderwetvergunning, horecavergunning, kapvergunning, milieuvergunning, parkeervergunning, terrasvergunning, verblijfsvergunning, visvergunning, wapenvergunning etc.
Naast de instanties waar de vergunningen worden aangevraagd zullen ook overige disciplines, gedurende de uitvoering langskomen om het nodige te inspecteren.
Concessie
Naast de vergunning kent men de concessie. Een concessie is een vergunning van de overheid die anderen uitsluit. De verkrijger van de concessie of concessiehouder krijgt dus monopolie (alleenrecht) op bijvoorbeeld een stuk grondgebied. Aan een concessie is altijd een publiek belang verbonden. Een concessie wordt door een overheid verleend omdat deze overheid die activiteit wenselijk acht op grond van het door haar te behartigen publieke belang. Bijvoorbeeld het winnen van delfstoffen in een bepaald gebied, denk hierbij aan de goud-, hout-, of zand concessies
In deze Informatiegids gaan we in op de volgende vergunningen
Bedrijfsvergunningen via Ministerie van Handel en Industrie
Bedrijfsvergunningen via het districtscommissariaat
Invoer- Uitvoer- en Doorvoer vergunningen via Ministerie van Handel en Industrie
Verblijfsvergunningen; voor niet ingezetenen die zich in Suriname komen vestigen (niet via KKF mogelijk)
Werkvergunningen via het Ministerie van Arbeid technologie en Ontwikkelingen (ATM – niet via KKF mogelijk)
Bedrijfsvergunningen
In het handelsregister (inzag bij de KKF) staan vergunningspichtige en niet-vergunningspichtige bedrijven ingeschreven.
Het goed om te weten of je wel of niet een vergunningspichtig bedrijf opzet. De vergunningsplichtige bedrijven; moeten hun vergunningen afwachten alvorens zij met de start van het bedrijf kunnen beginnen. Terwijl de niet-vergunningsplichtige bedrijven; direct na inschrijving in het handelsregister van start kunnen gaan.
Vergunningen worden
Verstrekt door: Ministerie van Handel & Industrie , de Districtscommissaris en/of Ministerie ATM
Verstrekt voor een periode van drie jaar
Verlengd om de drie jaar (3 maanden voor de vervaldatum, verlenging aanvragen)
Bedrijfsvergunningen via het ministerie van Economische zaken, Ondernemerschap en Technologische innovaties
Havenlaan 1/ Nieuwe Haven Postbus 9354
Telefoon: 404769/402080/403022 Telefax: (597) 404769 www.minhi.gov.sr
Email: minhisur@yahoo.com Paramaribo – Suriname
Bij de afdeling Bedrijfsvergunningen van het Ministerie van Handel en Industrie kan men terecht voor;
nieuwe aanvragen; verlengingen; overschrijvingen; wijzigingen; uitbreiding en overplaatsing
Invoer-, Uitvoer-, en doorvoer vergunningen
De Dienst Invoer, Uitvoer en Doorvoer (IUD) is een afdeling van het Ministerie van Handel en Industrie die belast is met aangelegenheden van handelspolitieke aard, met name het verlenen van invoer-, uitvoer- en doorvoervergunningen.
De dienst IUD is mede belast met de afgifte van vergunningen voor de uitvoer van waarden ingevolge de deviezen regeling na goedkeuring van de deviezen commissie.
Met de implementatie van de handelsliberalisatie per 1 september 1999 mag een ieder vrij importeren en exporteren nadat hij zich heeft laten registreren bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken.
Krachtens de Wet Goederenverkeer (S.B. 2003 no. 58) en het Besluit Negatieve Lijst (S.B. 2003 no.74) die per 1 september van toepassing is, onderscheiden wij vier (4) categorieën van goederen t.w.
- Goederen waarvan de import en export verboden is
- Exportgoederen
- Importgoederen
- Doorvoergoederen
1 Een vergunning wordt verleend voor een periode van 3 (drie) jaren.
2 De verlenging dient 3 (drie) maanden voor de vervaldatum te worden aangevraagd
3 De vergunning mag niet ter beschikking worden gesteld ter gebruik aan derden. Overdracht van
vergunning aan derden mag niet zonder verkregen toestemming van de Minister van Handel en Industrie
4 Bij een fabrikantenvergunning dient er verder ook een hinderwetvergunning aangevraagd te worden bij
de Districts-Commissaris
5 Elke verkregen vergunning dient te worden geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken
6 Voor CARICOM nationals is geen toelating- of vestigingsbeschikkingen vereist
Tip: Ga na welke vergunningen voor jouw bedrijf relevant (kunnen) zijn.
Aan de hand hiervan kunt je in de planning opnemen bij welke instanties een navraag moet worden gedaan. Maak een lijst van relevante documenten die op gevraagd moeten worden.
Verblijfsvergunning
Hoofdafdeling Vreemdelingenzaken houdt zich bezig met het behandelen van verblijf, vestiging en naturalisatie aanvragen van vreemdelingen in Suriname.
Deze afdeling is gevestigd aan de Grote Combeweg 3, tel.473641/475205
Onder vreemdelingen wordt verstaan:
Vreemdelingen van Surinaamse Origine =>PSA
personen die zijn geboren in Suriname, of
waarvan een van ouders of beide zijn geboren in Suriname, of
die op basis van de Wet op de Nationaliteit en het Ingezetenschap wordt gerekend tot deze categorie en
de echtgeno(o)t(e) en de minderjarige kinderen die feitelijk behoren tot het gezin.
Vreemdelingen werkzaam bij een der gerenommeerde bedrijven;
Vreemdelingen afkomstig van een van de andere lidlanden van de CARICOM;
Vreemdelingen afkomstig van alle andere landen van de wereld
Vreemdelingen afkomstig van Visumplichtige landen
Vreemdelingen afkomstig van niet-visumplichtige land
Als de bovenstaande lijst doorgenomen en je behoort tot de categorie vreemdeling en wil zich in Suriname vestigen? Dan dien je een aanvraag tot verblijf in te dienen.
Tip; Vertrek niet of maak geen vertrekplannen voordat het verblijf vergunning is verleend
Wees niet bang dat je wordt uitgeschreven in het land van herkomst bij aanmelden het CBB en het wijkkantoor
Tip: Het is verstandig om een PSA document cq kaart aan te vragen ! Zelfs in de oriëntatie fase bij het bezoeken of marktonderzoek in Suriname.
Tip: Reis niet met een Toeristenvisum naar Suriname in de veronderstelling dat je het hier voor elkaar krijgt een aanvraag in te dienen als je het als toerist bevalt
Werkvergunningen voor vreemdelingen
Ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling & Milieu BROCHURE WERK VERGUNNING VREEMDELINGEN
Afdeling: Werkvergunning Vreemdelingen Adres: Wagenwegstraat # 47
Telefoon: 475241 toest.229/ 472920
Fax: 476637
E-mail: bemiddeling@sr.net
Het streven is dat er zoveel mogelijk gebruik maakt van lokaal personeel. Alleen als er geen lokaal personeel voor een functie beschikbaar is, mag er gebruik maken van een vreemdeling. In geval er gebruik zult worden gemaakt van personeelsleden die als vreemdeling zijn betiteld (zie verblijfsvergunningen) dan is deze informatie van toepassing.
Aanvraagformulier
Allereerst dient men een werkvergunningaanvraagformulier op te halen bij de dienst der arbeidsbemiddeling, afdeling werkvergunning vreemdelingen aan de Wagenwegstraat 47
Dit kan van maandag t/m donderdag van 07:00 uur tot 15:00 uur en op de vrijdag van 07:00 uur tot 14:30 uur.
Aanvraag
Voor indiening van de werkvergunningaanvraag kan de werkgever of diens vertegenwoordiger (de vertegenwoordiger dient schriftelijk te zijn gemachtigd door de werkgever en mag een ieder behalve de vreemdeling zelf zijn) zich hierna van maandag t/m vrijdag van 07:00 uur tot 12:00 uur begeven naar de dienst der arbeidsbemiddeling, afdeling werkvergunning vreemdelingen aan de Wagenwegstraat 47 .
verdere procedure
Bij het indienen van de werkvergunningaanvraag ontvangt de werkgever een bewijs van indiening waarmee hij na circa 6 weken naar het resultaat van zijn aanvraag kan informeren. Verder moeten de werkgever en de vreemdeling te allen tijde informatie (kunnen) verstrekken t.b.v. het onderzoek i.v.m. de beoordeling van de aanvraag.
Indiening bezwaarschrift I
Tegen de beslissing van de directeur van ATM op de aanvraag, kunnen zowel werkgever als vreemdeling binnen 30 dagen nadat zij in kennis zijn gesteld van de beslissing (of daarvan geacht kunnen worden in kennis te zijn gesteld) in beroep gaan bij de ministerie van ATM. De Minister zal een beroep ingesteld na voornoemde 30 dagen alleen in behandeling nemen als men door overmacht niet in staat was het beroep binnen 30 dagen in te stellen. Uiteraard zal de gene die het beroep instelt de overmacht ook moeten vermelden in zijn beroepschrift en het kunnen tonen aan de ambtenaren belast met het onderzoek n.a.v. de werkvergunningsaanvraag.
Verlenging werkvergunning
Bij de aanvraag tot verlenging van een werkvergunning wordt dezelfde omschreven procedure gevolgd, met verschil dat bij de aanvraag tot verlenging behalve de eerder genoemde stukken ook steeds de laatste originele werkvergunning moet worden ingediend.
Rekening houden met weer afmelden !
Indien geen gebruik meer wordt gemaakt van de (reeds verstrekte) werkvergunning (omdat de werknemer bijv. niet meer in dienst is), dient de werkgever dit schriftelijk te melden aan het hoofd van de dienst der arbeidsbemiddeling.
Sancties op overtreding wet werkvergunning vreemdeling
Voordat de werkgever een vreemdeling arbeid doet verrichten, dient hij in het bezit te zijn van een werkvergunning, tenzij de vreemdeling valt onder een der 4(vier) bovengenoemde groepen voor wiens tewerkstelling de werkgever geen werkvergunning nodig heeft. Eerder is al aangegeven hoe een werkvergunning dient te worden aangevraagd. Indien de werkgever een vreemdeling (voor wiens tewerkstelling hij in het bezit dient te zijn van een werkvergunning) arbeid doet verrichten zonder in het bezit te zijn van een geldige werkvergunning, zal hem een boete van SRD 500,- (vijfhonderd Surinaamse Dollars) worden op gelegd.
Voor meer informatie kunt u contact maken met de dienst der arbeidsbemiddeling, afdeling werkvergunning vreemdelingen op de telefoonnummers: 475241 toestel 229/472920 of een e-mail sturen op bemiddeling@sr.net maar u mag ook langslopen .